Verspillingsmaatschappij

Door maceddy2004 op vrijdag 27 september 2013 15:23 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 4.055

Ik erger me vaak aan verspilling van mensen.
Helaas werk ik daar zelf ook aan mee.

Voorbeeldje: als ik mijn handen heb gewassen op het werk pak ik twee doekjes. Dan zijn mijn handen zo goed als droog.. Het stukje terug naar mijn werkplek waait het voor de rest droog.
Ik heb dus genoeg aan 2 doekjes.

Er zijn ook mensen die 5 of 6 doekjes gebruiken voor hetzelfde. Het valt me dan op dat de helft van elk doekje nog droog is.. Dat is toch doodzonde?

We gooien met z'n allen sowieso teveel weg. Telefoons gaan na 1 of 2 jaar alweer op de vuilnisbelt, kleren gaan weg als we ze niet meer mooi vinden of er een klein slijtplekje in zit.

Zijn we dan zo verschrikkelijk verwend dat we dit op deze manier doen?
Vroeger werd een broek met een plekje erop gewoon gemaakt, liep je rond met een mooi lapje. Niks mis mee toch? De afvalbult op deze aarde wordt steeds groter. Tuurlijk wordt er gerecycled en dat gaat de laatste jaren ook erg goed maar overdrijven we niet een beetje?

Ik probeer zelf altijd zoveel mogelijk ook te recyclen. Zo gebruik ik maximaal 2 bekertjes per dag op mijn werk, tenzij ik overstap van drankje en gebruik ik mijn theezakje meerdere malen.

Oude spullen gaan zoveel mogelijk op Marktplaats en kleding, mits nog fatsoenlijk, naar de kledingbank of anderen die het moeilijk hebben. Weggooien doen we alleen als iets echt stuk is. Ben dan weer niet iemand van het verzamelen van onderdelen, want daar doe ik toch niks mee.

Ik verbaasde me laatst over het programma op RTL4 over dat stel van begin 20 wat een netto maandinkomen had van 5000 euro. Die zouden eventueel 80 euro per maand aan energiekosten kunnen besparen. Hebben ze dan of altijd gigantisch veel apparaten aanstaan of zijn wij thuis zo zuinig met energie? Als ik 80 euro van mijn maandbedrag af doe dan is deze ruim gehalveerd.

Ja, we hebben een droger en deze staat ook wel eens aan, maar als het even kan hangen we de was gewoon aan een rekje op de zolder.

Bespaartips! (op verzoek toegevoegd)

1. De koudere tijden komen er weer aan. Heb je het koud? Trek een extra trui aan ipv de verwarming een graadje hoger te doen. Of steek een paar kaarsjes aan. Dit geeft ook warmte.

2. Douche niet te lang. Scheer je je onder de douche? Zet dan de kraan wat minder hard aan tijdens het scheren.

3. Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.

4. Zet apparaten 's nachts gewoon uit als je ze niet gebruikt. Mijn hele TV installatie zit aan een stekkerblok met een knop. Deze staat volledig uit als ie niet gebruikt wordt.

5. Zet de TV uit als je er niet naar kijkt. Betrap ons thuis er nog wel eens op.. De één achter de laptop, de ander met een Ereader en de TV staat aan als achtergrond geluid. Totaal zinloos.

6. Gebruik geen droger als het niet nodig is.

7. Laat de auto staan, ook bij wat minder weer. Investeer in een regenpak en fietstassen :)

8. Laat de zon het werk doen. Wanneer je huis op de zon is gebouwd, doe dan 's morgens de gordijnen open zodat de zon het een beetje kan opwarmen. Dit scheelt al gauw één of twee graden.

Heb je zelf bespaartips? Ze zijn welkom!

Nou ja, al met al een onsamenhangend gezemel, maar dit waren voor vandaag mijn gedachtenspinsels...

Volgende: Blog: poging 1 08-'13 Blog: poging 1

Reacties


Door Tweakers user Pathogen, vrijdag 27 september 2013 15:40

Ik herken me totaal niet in de verspilling :)

- Ik gebruik 1 doekje (als het papier is, op het werk is het textiel).
- Mijn telefoons verkoop ik tweedehands, mijn laatste telefoon heb ik bijna 3 jaar mee gedaan.
- Kleding gaat gemiddeld langer mee en eindigt pas als het écht kapot is als poetslap. Of de pijpen van een kapotte broek eraf knippen et voilá, een korte broek :)
- Ik rijd met de brommer naar het werk omdat het me de helft aan benzine scheelt. Die brommer is tweedehands, ziet er niet uit, en ik onderhoud hem zelf want dat is ook weer goedkoop.

Met zijn tweetjes hebben we een maandbedrag van ¤100 voor gas+elektra. Daar krijgen we nog van terug. Qua water hebben we afgelopen jaar 56 kuub gebruikt.
Die droger komt er misschien ooit, maar voorlopig hebben we het niet nodig.

Ondanks die zuinigheid heb ik absoluut niet de indruk dat ik iets tekort kom.

Ik ben dan ook van mening dat bijvoorbeeld hypotheekverstrekking hiermee rekening moet houden. Je hebt tweeverdieners die nog geen schuur kunnen betalen, maar ook zuinige eenverdieners die prima een eengezinswoning zouden kunnen kopen qua maandlasten.

Door Tweakers user eL_Jay, vrijdag 27 september 2013 15:54

Bij deze mijn shitload aan gerelateerde brainfarts:

Helemaal mee eens, en hoewel ik mijn PC hardware wel vaak vervang ben ik op de rest wel zuinig. (verkoop de rest wel 2de hands hier op tweakers).

Zit nu te twijfelen om mijn 200 watt slurpende tv te vervangen door een zuiniger led-exemplaar.

2 jaar terug ben ik bij mijn vriendin in getrokken en toen de afrekening aan het eind van het jaar binnenkwam voor het gas en electra, was het toch schrikken. Ruim 600 euro moeten bijbetalen, bovenop het voorschot.

Dit jaar wat bewuster geleefd (warmwater gebruik en verwarming) en met eenzelfde eenpersoons-huishouden-voorschot slechts 83 euro hoeven bij betalen (zelfs met een verdubbeld electraverbruik door grill, 'lekke' koelkast en pc met een jaar daarvoor. (helaas slecht geisoleerd appartement)

Kleren draag ik totdat er zichtbare gebreken in komen en ik zit al een halfjaar zonder smartphone omdat ik niet meer de behoefte heb om overal en altijd online te moeten zijn. (en omdat mijn droom toestel van 4 inch niet bestaat)

Dus ja er zijn nog zuinige mensen en nee die zijn niet allemaal van belegen leeftijd, want ik ben 25.

Blog was leuker als je bespaartips hebt

Door Tweakers user IStealYourGun, vrijdag 27 september 2013 16:07

Voorbeeldje: als ik mijn handen heb gewassen op het werk pak ik twee doekjes. Dan zijn mijn handen zo goed als droog.. Het stukje terug naar mijn werkplek waait het voor de rest droog.
Ik heb dus genoeg aan 2 doekjes.

Er zijn ook mensen die 5 of 6 doekjes gebruiken voor hetzelfde. Het valt me dan op dat de helft van elk doekje nog droog is.. Dat is toch doodzonde?
Schuldig, hoewel ik er maar 3 gebruik.
Telefoons gaan na 1 of 2 jaar alweer op de vuilnisbelt
Voor de 2e keer in mijn leven heb ik dit jaar een telefoon van 3 á 4 jaar aan kant gelegd voor een nieuwe exemplaar. Mijn HTC desire was echt niet meer bruikbaar met de huidige zware software. Maar mijn oude dumb phone (een Nokia, duh) gebruik ik af en toe als backup, eventueel in het buitenland. Dat beestje is ondertussen ook al 10 jaar oud.
kleren gaan weg als we ze niet meer mooi vinden of er een klein slijtplekje in zit
Best onschuldig, ik heb nu een jeans aan die mogelijk al meer dan 5 jaar oud is. Enkel onderaan is een wat slijt mat dat past bij mijn 2 jaar oude all-stars. Andere zaken durf ik wel wat sneller weggooien zoals een hemd, nuja, ik geef ze meestal weg aan een goed (ongelovig) doel.

Elektronica gaat ook meestal naar het recyclage center of een 2e handszaak. Ik zie me echt niet de moeite op te brengen om bezig te zijn met 2e handsverkoop zelf en ondanks mijn uitgebreide IT hobby gaat die hardware vrij lang mee. Mijn moederbord en cpu is ondertussen toch ook al weer aan zijn 4e levensjaar toe.

Energie ben ik iets minder zuinig op. Ondanks mijn zuinige server en het gebruik van Raspberry PI als test omgeving, staan deze doorgaans wel 24/7 te draaien. Ook heb ik laatst mijn OV abonnement ingeruild voor een KM-vergoeding, voornamelijk omdat ik na mijn werk als vrijwilliger nog de baan op moet. Dus carpoolen zit er ook niet in.

Anderzijds ben ik al heel lang vegetariër en dat spaart ook best wel op de co2 uitstoot. Wat niet wegneemt dat het altijd beter kan.

Door Tweakers user maceddy2004, vrijdag 27 september 2013 16:08

eL_Jay schreef op vrijdag 27 september 2013 @ 15:54:
Blog was leuker als je bespaartips hebt
Speciaal voor u een paar bespaartips erin gezet! ;)

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 27 september 2013 16:15

Ik verbaas me er ook met regelmaat over.

Onze energierekening is enorm (210/maand). Komt mede door een slecht geïsoleerd huis, oude cv, veel was door 2 kleine kinderen en de nodige elektrische grootverbruikers.

Inmiddels worden enkele ruimten elektrisch verwarmt ipv via de CV wat zo'n 50 euro op jaarbasis scheelt. De energierekening gaat inmiddels wat naar beneden doordat we overal spaar en led lampen hebben. Water (bij koken) wordt verwarmt via waterkoker ipv op het gasstel. Ook is 1 gevel inmiddels geïsoleerd.

Ik kan mijn energierekening zeker de helft omlaag krijgen maar vraagt een investering van tegen de 10.000 euro. Dat zal je wel eerst op moeten hoesten.

Verspilling van eten erger ik me meer aan. Wij plannen ons avondeten voor een hele week en doen op basis daarvan boodschappen. Als we overhouden gaat het in de vriezer of we maken er babyvoeding van voor de kleine.

Door Tweakers user sypie, vrijdag 27 september 2013 16:25

Hier staat de auto op de nominatie om verkocht te worden. Scheelt niet alleen benzine maar ook verzekering, wegenbelasting én nog een blik met maar 1 persoon op de weg. Carpoolen kan ik vergoeden met de reiskostenvergoeding die ik van de baas krijg. Hiermee gaat de vergoeding voor mijn collega's omhoog én rijdt men efficiënter.

Verder: verkopen is het motto. Oud, versleten of toe aan vervanging? Te koop zetten want er is altijd iemand die het nog kan gebruiken.

Door Tweakers user Hennie-M, vrijdag 27 september 2013 17:24

Over de papieren handdoekjes: Dit filmpje is geweldig.
vanaf het moment dat ik dit filmpje gezien heb doe ik het ALTIJD met 1 papierdoekje

http://www.ted.com/talks/...to_use_a_paper_towel.html

Door Tweakers user Thedr, vrijdag 27 september 2013 18:04

Leuk filmpje Hennie-M! Moet zeggen dat ik er zelden meer dan 2 gebruik, maar ga dit zeker toepassen!

Ik verbaas me soms ook weleens over de spilzucht van mijn medemensen. Ik heb er vaak hobby/lol in dingen zo efficiënt mogelijk wat resources betreft voor elkaar te krijgen. Woon samen met m'n vriendin en proberen zo zo zuinig mogelijk (*op een enigzins comfortabele manier) te leven. De verwarming staat hier vanaf april tot oktober op 10'C en gaat dus niet aan; dan maar even een lekkere trui/vest aantrekken :)
Ons water/gas/elektriciteitsverbruik ligt ook erg laag, ook voor een tweepersoons huishouden. Tijd terug was er een actie bij Oxxio waarbij je een half jaar elektra gratis kreeg (lees: half jaar aan kWh wat een gemiddeld huishouden verbruikt). Daar hebben we meer dan een jaar mee gedaan }> Ook qua water en gasverbruik zitten we erg laag, geloof <50m3 water per jaar.
Probeer zo toch mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld :Y)

Door Tweakers user BeefHazard, vrijdag 27 september 2013 18:38

Ik krijg vaak kritiek omdat ik lange alinea's maak, maar dit vind ik een beetje erg kort. 2 zinnen en op enter rammen, daar wordt je post heel onoverzichtelijk van. Even een tipje voor je volgende post ;)

Door Tweakers user bonus, vrijdag 27 september 2013 19:03

Gebruik in deze dure tijden, uw papier aan beide zijden...
Suc6 jongens :)

Door Tweakers user Onno !, vrijdag 27 september 2013 21:21

Geheel eens met je verhaal. Ja er wordt ontiegelijk veel weg gegooid en overdreven geconsumeerd!

Door Tweakers user NoelMakers1, vrijdag 27 september 2013 21:56

Doet me ook een beetje denken aan een paar probleem bij ons op.

1.Wij hebben van die kranen waar je op moet drukken dan komt er 5 seconden +/- water uit alleen de meeste mensen houden hun handen er nauwelijks 2 seconden onder.

2.Op school gebruiken wij veel papier (onze school heeft 1650 leerlingen) iedereen gebruikt ongeveer 2 blaadjes per dag.elke week staat er wel weer een pallet vol met blaadjes dat moet toch beter kunnen,mijn school heeft al veel bezuinigt op het papier gebruik maar juist op de verkeerde manieren (we kregen normaal altijd een klein info krantje maar nu dus niet meer hierdoor lezen veel leerlingen hem niet meer en komt belangrijke info soms niet over)

3.Soms staat zelf als het nog gewoon 15 graden buiten is de verwarming aan,helemaal onnodig een uurtje of 2 later en iedereen klaagt erover dat het overal zo benauwd is en hup dan gaan alle ramen weer open.

Door Tweakers user Orian, zaterdag 28 september 2013 11:51

Hierbij een tip qua beker verbruik: koop één keer een stenen mok, glas of iets dergelijks en zet die op je werk. Gebruik die voortaan. Scheelt je 2 wegwerp bekers per dag. Spoel hem dagelijks op je werk even om, en neem hem vrijdags mee naar huis om hem af te wassen :)

Door Tweakers user onok, zaterdag 28 september 2013 16:49

Hoewel ik me soms ook erger aan verspilling, vind ik je bespaartips echt bogus.
In de meeste gevallen lever je namelijk aan comfort in, en in dat geval vind ik het geen verspilling. Ik wil mijn TV-apparatuur niet achter een schakelknopje zetten, want dan kan ik net zo goed m'n afstandsbediening weggooien. Ik wil niet korter douchen want lang douchen vind ik lekker. Kaarsen aansteken als je het koud hebt? Dat is echt de grootste onzin ever. Met een paar kaarsen krijg je echt de temperatuur in huis niet omhoog. Bovendien levert het echt brandgevaar op, vooral bij mensen die huisdieren of kleine kinderen hebben. Een extra trui aan doen... wtf? Je zegt extra, dus daarmee bedoel je 2 truien over elkaar heen? lekker comfortabel.... In de winter heb ik altijd al een trui aan, dus die tip is ook al useless.
Laat de auto staan... lekker makkelijk gezegd. Mensen hebben nou eenmaal een auto omdat dit een hele prettige, comfortabele manier van reizen is.

Dit zijn misschien tips waar mensen ECHT iets aan hebben:

- Isoleer je huis! Echt, DIT helpt. (natuurlijk niet doen als je in een huurhuis woont. In dat geval moet je net zolang bij je huisbaas gaan zeuren totdat ze er wat aan doen :P) Dubbelglas, dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, en ga zo maar door.

- Koop een programmeerbare Thermostaat. Met zo'n apparaat lever je niet in op comfort, maar krijg je er meer comfort bij. 's nachts verwarming uit, en een half uur voordat je op moet staan beginnen met verwarmen. Dat is echt heerlijk! Moderne thermostaten kunnen soms bovendien i.c.m. een moderne CV ketel zorgen voor extra gasbesparing.

- Indien je werk het toelaat: probeer thuis te werken. Dit scheelt echt een bak aan reiskosten en reistijd. De extra energiekosten die je dan thuis hebt wegen niet op tegen de kilometers die je anders met de auto maakt.

- Koop een tablet om te zorgen voor papierbesparing. Dit werkt vooral goed voor mensen die veel moeten vergaderen op hun werk.

- Alleenstaand? Doe je boodschappen op de markt. Hier kun je veel makkelijker afgepaste hoeveelheden (vooral groente maar ook vlees) kopen zodat je minder voedsel hoeft weg te gooien.

- Upgrade je PC. 90% kans dat je nieuwe, snellere PC energiezuiniger is ;)

Door Tweakers user Centropy, zaterdag 28 september 2013 23:24

Ach het is allemaal niet zo moeilijk op papier, maar het mag niets kosten... Kosten kunnen in dit geval ook inlevering van comfort, inspanning of dus tijd zijn. Nee verschrikkelijk die plofkippen, kinderarbeid, vervuiling etc... Maar 8 euro voor een beetje kip? 30 euro voor een tshirt, energiekosten omhoog van echte groene stroom????? Nee ik doe stiekem niet mee.

Je goede ik hooghouden met geld in de collectebus, lid van greenpeace, en ik heb een kleine Kia, goed toch? Zou allemaal goed kunnen,... Maar ik geloof er niet meer in. De groene leugen ja... Een hybryde BMW 30km op de accu, daarna op vol vermogen verder op benzine, want we willen groen overkomen en vooral veel fiscaal voordeel, als het maar geld bespaart... Dus ja besparen kunnen we wel. In de lage lonen landen zoals China, India, Thailand fijn kleding, gadgets, en eigelijk bijna alles wat je kan bedenken gooien we op grote container schepen die vervolgens op het heerlijke goedje "ruwe stookolie" de hele wereld naar ons toe rondvaren met een verbruik van tussen de 3000 en 12000 liter per UUR!

Ik heb geen vertrouwen in ons groene willetje!

Door Tweakers user verleemen, zondag 29 september 2013 05:58

Ik hou wel van efficientie. Heb net een android tv stick gekocht om daar mn films op te kijken, ( zie blog) dat ding gebruikt nog geen 3 watt. Deed ik eerst via de pc (120) watt of de xbox (170 watt). Eigelijk moet er ook een led tv komen. Mijn lcd 32 inch gebruikt namelijk 96 watt terwijl de huidige led tvs net 30 watt doen.

Daarnaast gebruik ik tegenwoordig mijn ipad als desktop computer, aangesloten op een ledmonitor die alleen aangaat als ik filmpjes kijk. In weze kun je alles op die dingen tegenwoordig, ik tik dit er nu ook op. Alleen als ik echt ff wil gamen gaat de xbox aan.

Het zelfde heb ik met licht. In mijn lees en bedlampje zitten nu ledlampen warm wit die 1.6 watt verstoken, vooral handig omdat ik regelmatig met mn bedlampje aan in slaap val. In de slaapkamer en de gang hangen er van 5 watt ( aan t plavond) die heb ik alleen nodig om mn bed en de fiets te vinden dus dat is genoeg. Voor de rest zijn het spaarlampen en het hele huis word als alle lampen aan zouden staan met 60 watt totaal verlicht. En dat geeft toch een zee van licht. Licht verzwakt met het kwadraad van de afstand, dus als je een lamp niet aan t plavond maar een meter lager aan een snoer hebt levert dat al flink wat meer lumen op je buro en tafel op.

Daarnaast kook ik op inductie, pannen worden daardoor heel snel heet waardoor je in 4 minuten een eitje bakt. Als ik aardappelen kook doe ik dat met warm kraanwater, dat samen met de inductiekookplaat scheelt al snel 10 minuten op je koken.

Ook thuis gebruik ik voor de hele dag koffie hetzelfde kopje. Op zich wil ik nog wel een zuinige wasmachine en koelkast, maar ergens is dat onzin omdat het maken van die dingen ook best wat energie kost ( en de prijs) dus daar wacht ik wle mee tot de oude het begeven hebben. maar als ik dat al doe is t ook een beetje voor de kick dat ik mijn energierekening flink op de knieen gdwongen heb:)

Mijn oude telefoons en tablets gaan standaard naar vrienden en familie en de plastic winkeltasjes hebben altijd een 2de leven als pedaalemmerzakjes naast mijn buro ( de rode van de dirk, staat ook nog eens mooi)

[Reactie gewijzigd op zondag 29 september 2013 06:05]


Door Tweakers user Admiral Freebee, maandag 30 september 2013 14:00

Elke keer als iemand zegt: "Koop een nieuw <vul apparaat in>, want die is veel zuiniger!" moet je het verhaal toch wel wat nuanceren. Bedenk dat elk apparaat ook geproduceerd moet worden en dat een héél groot stuk van het energie en grondstoffenverbruik gaat in de productie van een toestel.

Ik heb thuis nog altijd een PC van een aantal jaar oud en er zijn ondertussen onderdelen die en stuk zuiniger zijn voor meer prestaties. Toch denk ik niet dat het milieu gebaat is bij het kopen van nieuwe hardware om 20W idle te besparen. Zelfs niet als ik mijn oude PC zou verkopen. Grote kans dat die immers ergens gebruikt wordt als "reserve"computer voor iemand die hem eigenlijk in de eerste plaats ook niet nodig heeft.

Je kan volgens mij beter wat langer met je spullen doen dan om de haverklap iets nieuws te kopen. Hoe leuk dat ook is ;)

Reageren is niet meer mogelijk